Subscribe:

Thursday, January 26, 2012

Cuti-cuti Ambo Bhg.2: Ambo dan Family

Assalamualaikum kawan2
Berjumpa lagi kita di bahagian kedua....hehe..almaklum la..xde modal nok crita benda2 lain,
Best tul balik umah...best tul dok umah..ingat lagi mase cuti 4 bulan semester lepas, walaupun jangka masa dok rumah tu lama, tapi tetap top bosan2 jugak dok umah..malas je nak gi jalan2 utk meninggalkan rumah...
hahaha....spesis ape kah ambo ini(jangan jawab yer..)

Nenek(Kalsom) ku bersama cicitnya(Nuqman)
Nenek ambo setakat dah ade cicit nih, kerap jugak singgah ke rumah untuk memandikan cicitnya...hoho..
Dapat releks le omak si Nuqman tu yer..
Yang buat  ambo rase nak gelak, my nenek(aku panggil 'mek') suruh si Nuqman tu panggil dirinya 'Opah'..
Lucu plak rase..banyak pengaruh television ke nih?hihih..
 
Datuk(Jusoh) dan my abah(Sukri)
 Datuk ambo pong lagi la kerap dari nenek singgah di rumah, sbb dia akan datang bila boring duk umah, dan pasti akan datang bila nenek nak gi umah(jd driver nenek la tu)..Yang best,bila dah 2-2 ni datang my mother mesti akan menyediakan air teh o(febret food di waktu petang) utk semua...Terabaiklah..heheh..

Kucing Baru(Black)
 Kucing ni baru je menjadi ahli keluarga kitorang..haha..bulunya agak lebat...dan amat buas...serabut gak kekadang....muke dah macam musang..(kutuk2),dia ni tak suka oreng riba die...rimas kot...die suka tido sekoq2 die atas kerusi...haha..bolok la mung!!.Ha!! tengah aku dok type blog ni pun dio dok tido sekoq2 die atas kerusi...hancuss tengok die tido..tp cute...wiwwiitt..

Yang sentuh dagu tu mak saye(maznah)
 Gambar ini menunjukkan yang mak(aku panggil ming) berada di rumah nenek aka rumah mak su ku. Banyak2 pintu,pintu dapur gak yang menjadi pintu utamanya.Padahal pintu depan tu tersergam indah dan mewah...hehe...mungkin sebab hobi nenek yang suka memasak membuatkan pintu dapur yg menjadi pilihannya..sebb kebanyakan masanya berada di dapur kot..

Ayam di atas simen
Ayam di atas tanah
Ayam bersama anak2 nye (2 ekor)
Hahaha...kenapa gambo ayam nih???xdop gambo lain ka??
sbb ambo rase cm lame dah tak tgk ayam jalan2 bebas nih...kat sarawak susah nak jumpa...
ayam yg bergolek dalam pinggan banyak arr...heheh..
So, ambo pon klik2 la hp ku untuk mengambil ayam2 yg sedang posing(tipuuu!!!)
hehe...itu jer post utk kali ini...kalu ade ambo update lg..orait...
gudbai...ekekeke..



Cuti-cuti Ambo Bhg.1: Kampungku

Walau hanya sebulan,tetapi cuti ambo sangat bermakna..
Ambo suko kampong ambo..hehe
Tok tahu la bakpo, ambo tengok kat fb,ore dok ngepek puah dok dumoh,tok tau nok wak gapo dok dumoh, tapi ambo tok raso pong gitu...ambo meme dok dumoh jah..nok gi derak pong sero saye...
Hahah.. mengalahkan anok daro kah aku??
Xpolah, duk dumoh la tok habis duit dop..
Tp,di malam hari ambo ado agenda sendiri,iaitu berdikir barat dengan woris waroh di rumoh my datuk aka rumah pak su ambo..(sebab ado cukup lengkap audio systemnyo)
tengoh boh rotan gedak anok


Dudok mano2 pong tokleh lari la dikir barat nih,tetap ado di jiwo..walau tok rama hok ado, sekadar cukup alat nga tuke nyanyi sorang jer.

Paling kiri my datok,akim,(2pupu),pije,atas krusi tu anok hok dok rumoh datok sy mulo.
 Atok ambo minat benar dikir barat, kalu dio tido bangun slaluh,cari alat2 hok kosong,nak main jugak,
Nenek ambo plak, pasti tidak menghampakan, sentiasa akan buat air dan jamu biskut kepada yang hadir utk dikir barat. Nenek sy memang suka jamu makan utk tetamu..serius nih!!

Ni tebing sungai kt rumah datok
Dah lama tak round2 tepi sungai kat kampung, walaupun ia menyebabkan sepasang selipar ku tapaknya tercabut(kena gelak nih kat orang,malu +_+), namun best jugak la... tapi nyapuk, perghhh takleh tahan,
banyak macam semut, gatal gile rase, pacat pon tak terkecuali, 

mencari batang kayu yang sesuai


Ini 2pupu ambo,amri
 Sebanarnya, mitorang bukan jalan2 saje, tujuan meninjuau2 di tebing tasik bukanlah untuk madi,tapi ingin mencari beberapa batang kayu untuk di jadikan tiang khemah,maklumlah majlis kenduri dah tak lama..so siap sedia ddengan apa juga kemungkinan..


Sungai ni dah lama dah orang tak mandi, lintah pun banyak,ranting2 kayu pun banyak kat dasar, dan sungai ni dah banyak di liputi rumput..sedih tul

 Hanya sesetengah aje ade tempat2 yang cantik untuk dilihat, sungai ni banyak beri makna bagi orang2 kampung ini, ingat lagi mase kecik2, mase tu ambo masih skolah rendah tak silap, ramai lagi orang kampung yang jadikn sungai ni sebagai tandas,,,hehe,,kelasik dop?

 Sekarang susah dah nak nampak ikan2 bermain2 kat tepi2 sungai nih, mungkin sbb banyak rumput2 yang menutupi permukaan sungai ni..sayang sungguh. Penyebab lain jugak sbb orang suka buat bom ikan(buatan sendiri,JANGAN AMAL!!) untuk mendapatkan ikan, kelakuan ini akan menghapuskan habitan ikan di sekeliling....mintak jauh la...ia juga berbahaya kepada pengebomnya..dah banyak kejadian yang berlaku,

Gini la tiap2 petang di kampung ambo,berkumpul2 dan berbual menceritakn kisah2 terkini...gelak ketawa beramai-ramai sambil di jamu teh O serta roti2 kosong...hehe..ringkas namun bermakna tau..

Banyak lagi kisah-kisah yang mengisi masa sepanjang cuti ku..nanti akan di update lagi di mase hadapan

...Syukran...