Subscribe:

Saturday, February 11, 2012

Cuti-cuti Bgn.5: Gua Musang

 Apo yang ambo nok cerito kali ini adalah sebab ingin memperkenalkan hentian baru bagi yang ingin menggunakan laluan gua musang untuk ke destinasi.Ini lah dia
HENTIAN GUA MUSANG

laluan pejalan kaki ke tandas..hehe
 Ape pendapat korang melalui pemandangan dalam gambar nih?ok tak rase2? Bagi ambo ok, sbb bersih.. harap2 xde yang buat sampah kat sini nanti.

ini pun jalan ke tandas..
 Apo yang nok di cerito kan kali ini adalah, nok royak hentian ni buleh tahan cantik dan indahnya..maklumlah hentian baru..ramai yang tak tau lagi nih.. Tandasnya pun masih bersih.

Ambo dan my father sempat singgah ke hentian ni ketika perjalanan pulang dari KL selepas hantar adik di UIA Gombak..

Universiti Islam Malaysia

Keadaan tandas yang masih baik
 Tandas yang di sediakan sungguh membuka selera untuk ambo buat hajat..hehe..
Bilik tandas yang tersedia ada pun banyak, insyaallah tak berebut kalau ramai pengunjung yang hadir. : )

My Abah tengoh setting rambut

Tembok kat depan pintu tandas

Dewan makan
 Inilah kedaan dewan makan kat hentian nih....lebih nampak fleksibel dan mesra pengguna gitu...cewah..
agak selesa untuk menjamu selera..


Kat tengah2 dewan makan ni adalah tempat untuk membeli minuman..terdapat perlbagai minuman yang di sediakan..dan yang menarik,air tersebut di isi di dalam gelas kertas khas yang agak besar.Jenuh nak menghabiskannya.
 
My abah dengan casher air
 Semua pekerja kat medan selera ni di beri uniform khas sama seperti abang berbaju oren tu.. nampak kemas lah...bagus2.. pekerjanya pun sume muda2 dan ada rupe..ewaah...hehe


My Abah sedang menjamu selera

Ambo pong turut tidak melepaskan peluang


Ni gambo mase dah nak balik, lain kali, kalo nak guna laluan gua musang lagi, insyaallah ambo akan berenti seketika di hentian ini untuk berehat...anda2 semua pon di jemput datang jugak..sebab ada sebuah restoran menarik yang akan di buka. 'Muzdalfa Fried Chicken'.. mcm KFC jugak lah

Tuesday, February 7, 2012

Cuti-cuti Bgn.4: KB & Bola

Yeppp....ambo update lagi...hehe...rajin sungguh di kala cuti ini..sambil2 mengasuh de botak boy nuqman nih, mase dio tido bleh la ambo ambek peluang ini...yesss



Pameran

Sebenarnya sebelum ke tempat pameran ni, ambo bermain bowling bersama rakan2 klate unimas...tp xde gambar la plak. Sebb gambo2 yang terlibat ade ngan member2, xde plak diorang upload kat FB atau blog.. 
Hayyo
Mengenai pameran ini, pameran ini bertempat di dataran stadium sul muhammad ke IV Kota Bharu.
Pada asalnya hanya nak cari2 makan2 je kat kawasan ni, tp bile letak parking tengok ado khemah besar, woo...ade program la plak.menarik nih.

Naga tu nampak menarik
Ni hasil seni pelajar2 dari Giat Mara, mereka hanya menggunakan barang2 dari pada logam kenderaan yang terbuang untuk mencipta karekter2 yang menarik.. Kat UNIMAS pun ade jugak projek macam ini, tapi ini lagi menarik nampaknya.

Lagi logam
Dengan menambah perwarnaan pada karekter tersebut lebih memberi kesan kepada karekter yang di cipta..
Fuh...suko benor ambo dengan benda2 cam nih..wewweeetttt

Moto tanpa rim
Motor2 ini juga hasil karya pelajar Giat Mara. Hebat derr!!! Lagi best kalau diorang buat demo cam ne motor ini bergerak..nak tengok sangat nih *_*

Tak tau cm ne tayar tu gerak
Pernah tengok motor  yang bertayar macam nih, tak silap replika motor dari komik jepun bertajuk
'AKIRA'

Macam karekter lam cite transfomers
Eh...ni cam karekter lam cite transfomers..korang tau ape name karekter tu ek?lupa dah
 
Moto honda C70 dengan corak bunga

Corak naga

Bersisik
Motor2 kat atas ni adalah keluar Honda C70... Corak AirSpray ni membuatkan ia menjadi lebih menarik.. Pandai diorang buat..memang seni habis lah...
My abah pun ade jugak sebijik moto cam nih, tapi xdelah sampai bercorak hebat cam nih..biasa2 jer..
Makan Time
Time makan ni plak selepas kitorang jenguk2 pameran..kitorang memang merancang nak makan kat area stadium nih ngan kawan2..
maklum la lepas main bowling lapor tu...dengan tangan lagi yg lenguh mencampak bowling yang berat.
Incik Faiz
Ini encik faiz merangkap classmate di UNIMAS.Dia pun main bowling jugak.top 3 terhebat nih
 
Jalan-jalan cari makan
Hehe..ambo pun tak melepaskn peluang untuk bergambar..main2 mung.
 
Sedap hingga menjilat bibir
Haaa....yang paling depan nih my kawan yang menjadi dalang aktiviti kitorang pada itu hari. Boss page 'Bebudak Kelantan UNIMAS.'
Yang tepi tu plak budak UNIMAS jugak...tapi baru je kenal mase main bowling nih..name beliau Epy..name penuh tak tau la plak..sory2 =_="
Time to TRW

Di hari yang sama di waktu malam, kitorang menunggu untuk menonton perlawanan bola sepak antara Kelantan Vs Kuala Lumpur

 Dengan semangat yang berkobar2, maka ambo ngan kawan2 berhabis duit rm15 untuk membeli tiket.
Jarang2 sekali jer dapat peluang menonton live cam nih. Mase dok beli tiket tu datang abang tu bagi2 kan penanda buku secara percuma...wow!! *--* i like
Banyak plak tuh, gambar kat, 3 pemain yang ade, Khairum Fahmi, Idlan Talaha dan Badri Bakhtiar
best2

Yang gambar Apex tu penanda buku, yang lain2 tu kalender.(Copy google jer)

Gambar2 kat bawah nih suasana stadium yang penuh meriah dan di penuhi rakyat kelantan yang semangat untuk menyokong negeri mereke
'Gomo Klate Gomo!!'
 
Peminat Red Warrior memenuhi Stadium
Bola sudah bermula
Segenap umur turut menontonnye
Perlawanan di teruskan

Ambo jugok nok masuk gambar

Kesimpulan permainan pada malam itu, pada pendapat ambo la, sepanjang separuh masa pertama permainan boleh di katakan rancak dari kedua2 belah pihak, tetapi tiada kesudahan yang menarik. Untuk Pasukan kelantan, pemain import iaitu Gaddar seperti takut dengan Gawang lawan, entah la kenapa.. seperti ada gergasi besar yang menghalang pintu gol..

Namun setelah masuk separuh masa yang ke-2, permainan mula menjadi rancak bile Antwi di bawa masuk dan di tukar dengan Gaddar. Jaringan demi jaringan di berikan ke atas KL..

Badri Bakhtiar
Atau nama panggilannya 'PIYA' berjaya menyumbangkan mata melalui sepakan percuma di luar kotak penalti.Hasil kesilapan pemain lawan kerana bola terkena tangannya.

Danny Antwi
Pemain import ini yang berjaya memeriahkan permainan berjaya menyumbang satu mata untuk kelantan dengan mengkonfiuskan penjaga gol dengan skill yang tersendiri.

Shahrul Idlan Talaha
Penyerang utama TRW sentiasa menjadi harapan turut menyumbang satu matu untuk perlawanan ini.

Orang ramai berarak keluar dari stadium

Inilah suasana ketika orang ramai keluar dari stadium...Mase masuk senang2 jer,bile nak keluar bukan main susah lagi..hehe...masing 2 berebut2... Biasalah tu...same je walau di mana2.

Kawan2 yang tgk bola skali

Red Worrior
Hasil tengok bola pada malam tu, ambo berhabis duit rm75.00 untuk membeli baju The Red Warrior keluaran Umbro..oh..sedih terasa bile duit habis..

Tapi semangat tu tetap ade...Wuyyeehhh!!!

Cuti-cuti Ambo Bhg.3: Nikoh & Bekwoh




Yeah, time2 cuti skolah cam gini memang la ramai orang wat majlis kahwin, senang saudara mara nak datang dan bleh orang datang tolong2.

Tapi bukan majlis ambo, maso ambo lambak lagi, xtau bile lagi akan tiba.

Ini adalah majlis pernikahan 2pupu ku merangkap rakan seperguruan dalam bidang palu rebana ibu..heheh
Nama pengantin lelaki Amri dan perempuan Aisyah

Pengantin lelaki(2pupu ambo) bersama daddy dan pak sdarenye
Ketika ini berada kat rumah pengantin perempuan selepas akad nikah. Aku menjadi guru gambar jer walaupun xde kemahiran tersebut...hehe..terpaksa kot.

Lauk pauk kenduri




Tengah membaham lauk pauk

Kalau kenduri kompem ade makan, dan mesti ade gulai..so, jom makan gulai-gulai yang ade..bagi yang ade penyakit, pandai2 la jaga diri yer..ikut nasihat doktor..makan ikut peraturan bukan ikut hati..yeayeah!!

Yess...ini Power Ranger yang turut memeriahkan majlis pada malam tersebut
Korang jangan terkejut, power rangers pun datang untuk tidak melepaskan peluang bagi merasa keenakan makanan di malam itu..hehe
 
Gambar sekadar hiasan(Jag air basuh tangan)

Ini dalah majlis pernikahan sebenar pada keesokan harinya. Perghh..ramai giler yang sertai konvoi pengantin dari kampung.... mencecah 23 buah kereta. Bilangan orang tu takyah cakap la...satu2 keta tu penuh. 
Sebab jadi gitu asalnya, ade yang tarik diri atas sebab2 yang tak dapat di elakkan, so daddy beliau berusaha la untuk mencari pengganti lain..cari punye cari, terlebih sudah, dan yang tarik diri tu plak kerja itu dapat di selesaikan..maka ramailah yang sertai...hoho..meriah2...

Wak balik menantu
Gotong royong menyiapkan masakan
Ni plak kat luar rumah

My abah tengah sambung wayar Gas

Menggulaikn kawah

My Emah tengah bukak botol minyak

My Abah ngan emak
YEahh...gambar2 di atas adalah susana gotong royang orang2 kampung ambo bagi menjayakan majlis bawak balik menantu...kampung kitaorang kalau ade majlis2 tak perlu tempah katering,sbb masing2 dah ade kemahiran memasak sendiri dan sedia membantu antara satu sama lain.Memang best..
 
Khemah tempat santap

Ni kenderaan penduduk yang datang membantu majlis...mereka sampai di awal pagi lagi..


Bacaan doa selamat oleh My Atok

Penduduk, saudara mara sedang menyantap


Sausana bekwoh

Itulah die suasana majlis perkahwinan di kampung ambo... setahun adelah 2-3 kali majlis mcm ni berlangsung, ye lah, masing2 dah besar dan ingin membina rumah tangga masing2.. 
Harap2 suasana begini berkekalan di kampung ambo dan di mana2 juga.

Insyaallah