Subscribe:

Tuesday, February 7, 2012

Cuti-cuti Ambo Bhg.3: Nikoh & Bekwoh




Yeah, time2 cuti skolah cam gini memang la ramai orang wat majlis kahwin, senang saudara mara nak datang dan bleh orang datang tolong2.

Tapi bukan majlis ambo, maso ambo lambak lagi, xtau bile lagi akan tiba.

Ini adalah majlis pernikahan 2pupu ku merangkap rakan seperguruan dalam bidang palu rebana ibu..heheh
Nama pengantin lelaki Amri dan perempuan Aisyah

Pengantin lelaki(2pupu ambo) bersama daddy dan pak sdarenye
Ketika ini berada kat rumah pengantin perempuan selepas akad nikah. Aku menjadi guru gambar jer walaupun xde kemahiran tersebut...hehe..terpaksa kot.

Lauk pauk kenduri




Tengah membaham lauk pauk

Kalau kenduri kompem ade makan, dan mesti ade gulai..so, jom makan gulai-gulai yang ade..bagi yang ade penyakit, pandai2 la jaga diri yer..ikut nasihat doktor..makan ikut peraturan bukan ikut hati..yeayeah!!

Yess...ini Power Ranger yang turut memeriahkan majlis pada malam tersebut
Korang jangan terkejut, power rangers pun datang untuk tidak melepaskan peluang bagi merasa keenakan makanan di malam itu..hehe
 
Gambar sekadar hiasan(Jag air basuh tangan)

Ini dalah majlis pernikahan sebenar pada keesokan harinya. Perghh..ramai giler yang sertai konvoi pengantin dari kampung.... mencecah 23 buah kereta. Bilangan orang tu takyah cakap la...satu2 keta tu penuh. 
Sebab jadi gitu asalnya, ade yang tarik diri atas sebab2 yang tak dapat di elakkan, so daddy beliau berusaha la untuk mencari pengganti lain..cari punye cari, terlebih sudah, dan yang tarik diri tu plak kerja itu dapat di selesaikan..maka ramailah yang sertai...hoho..meriah2...

Wak balik menantu
Gotong royong menyiapkan masakan
Ni plak kat luar rumah

My abah tengah sambung wayar Gas

Menggulaikn kawah

My Emah tengah bukak botol minyak

My Abah ngan emak
YEahh...gambar2 di atas adalah susana gotong royang orang2 kampung ambo bagi menjayakan majlis bawak balik menantu...kampung kitaorang kalau ade majlis2 tak perlu tempah katering,sbb masing2 dah ade kemahiran memasak sendiri dan sedia membantu antara satu sama lain.Memang best..
 
Khemah tempat santap

Ni kenderaan penduduk yang datang membantu majlis...mereka sampai di awal pagi lagi..


Bacaan doa selamat oleh My Atok

Penduduk, saudara mara sedang menyantap


Sausana bekwoh

Itulah die suasana majlis perkahwinan di kampung ambo... setahun adelah 2-3 kali majlis mcm ni berlangsung, ye lah, masing2 dah besar dan ingin membina rumah tangga masing2.. 
Harap2 suasana begini berkekalan di kampung ambo dan di mana2 juga.

Insyaallah

1 komen:

eid said...

hny d kampom :)

Post a Comment